torsdag den 9. juni 2011

Drop Atamon, tak!

Fra tid til anden støder jeg på opskrifter, der opfordre til, at man bruger atamon til for forlænge holdbarheden af saft, syltetøj eller lignende. Især i denne søde sommer tid, hvor der jo er masser af frugter og bær, som man gerne vil holde længere end sæsonen tillader. Jeg har tilgengæld tilladt mig, at se nærmere på, præcis hvad det er, der gemmer sig i de små sjove retroflasker og det var ikke rart.

Helt bestemt virker Atamon sådan, at det hæmmer væksten af skimmel- og gær-svampe, ligesom det virker mod nogle bakterier, og så er det allerbedst i et surt miljø som syltetøj eller saft. Det aktive stof hedder Natriumbenzoat, det finde i naturen, men til Atamon og andre fødevarer, hvor det gemmer sig bag E 211 er det fremstillet syntetisk.

Wiki skriver bla:
"Atamon blev i 1938 registreret som varemærke af Tørsleffs Husmoder Service og ejes i dag af Haugen-Gruppen. (...) Under 2. verdenskrig med dens varemangel blev Atamon meget nyttig. Med konserveringsstoffet kunne marmelade også holde sig med mindre end 50% sukker. Det annonceredes med slagord som "Atamon i Glas og Krukker / sparer baade Gas og Sukker".

Hvis du skulle ønske den helt tekniske forklaring på, hvordan det virker kemisk, så følg også det link. Jeg vil i stedet bide fast i det reducerede sukker, man slog på tæven for. Nu er mangel på sukker jo ikke lige noget vores samfund lider af. Tværtimod. Og jeg dobbelttjekke da også lige med min kloge mors opskrifter, der alle indeholder 50% sukker i forhold til frugt. Sukker er et naturligt konserverende (ligesom eddike, salt og olie/fedt), Atamon kunne altså bruges til at få ting til at holde, når man ikke havde sukker nok til at nå de 50%. Fair nok. Men det har vi jo i dag. Så er det altså i bedste fald ikke nødvendigt. Hvilket kan være fint nok, hvis det er uskadeligt. Det er det bare næppe.

Det aktive stof Natriumbenzoat nemlig pænt klamt.
"Natriumbenzoat kan udløse allergier som astma og nældefeber, og det belaster leverens stofskifte. En britisk undersøgelse nævnte natriumbenzoat, der bruges som konserveringsmiddel i coladrikke, som en mulig udløser af ADHD i sammenhæng med andre tilsætningsstoffer. Det hedder ordret i undersøgelsen, der blev offentliggjort i det britiske, medicinske tidsskrift The Lancet: "Disse resultater viser, at ugunstige virkninger ikke kun optræder hos børn med ekstrem hyperaktivitet (som ADHD), men også i den normale befolkning"."
(Kilde note: jeg ved, at man skal være varsom med at lade wiki være sandhedsvidne. Jeg har dobbelttjekket informationerne, men vælger wiki som kilde her, da det står på forståeligt dansk)

JAMEN HVOR LÆKKERT!! Personligt har jeg i mange år lidt af nældefeber. Min læge mente ikke sådan lige, at det var muligt, at finde ud af hvad jeg reagere på. Men han vil gerne give mig binyrebarkhormon-creme. YUM!! Før i tiden havde jeg udbrud flere gange om året og på størrelse med en udstrakt hånd. Efter vi er gået over til øko not so much. Hvis jeg endelig får et udbrud, så er det i omegnen af en 2-krone.

Og vi kender jo allesammen nogen, der kender nogen, der har ADHD. Og en ting er, at mor nok godt kan regne ud, at sønnike ikke skal have super meget cola. Men det er fandme synd, hvis sønnike heller ikke skal spise mors syltetøj, fordi hun smider Atamon i. Ligesom the Lancet - et af verdens mest anerkendte medicinske tidsskrifter - gør klart at det også er problematisk for den almindelige befolkning.

Mens jeg alligevel havde mor i røret tussede hun ud i køkkenet og tjekke indholdet bag på melanin-brevet. Et produkt lavet af selv samme Tørsleffs, som indeholder Atamon men også citronsyre. Det bliver tilsat for at ph-værdien bliver lav nok til at melaninen overhovedet virker. Skønno!

Dem der læser min blog ved, at jeg også begår saft og kompot. Så hvad gør jeg selv? Hysterisk køkkenhygiejne er en god start. Jeg sørger for at alt er pinligt rent. Jeg skolder de flasker, som saft skal i, og så ryster jeg flasken med en smule alkohol, inden den bliver fyldt og ryger i køleskabet. Jeg har ingen anelse om hvor længe det så rent faktisk kan holde sig. Jeg får det brugt inden det bliver for gammelt. Men det er da klart, at holdbarheden ikke er som Uran. Eller honning. Men jeg kunne aldrig drømme om at putte Atamon i saft, for derefter at gå direkte ud på altanen og drikke det.

Hvad så hvis jeg gerne vil have rabarbersaft i december? Jamen så må jeg jo skære nogle rabarber ud i egnede bidder og smide dem i fryseren. Så er det jo ikke vildt besværligt, at dumpe dem i en gryde, når safterne kommer over mig. Altså lysten. (Hov. I ved hvad jeg mener). Det kunne jeg gøre. Men det gør jeg ikke. I stedet vælger jeg den tilgang, at danske jordbær, rabarber og alt det andet gode, er smukt netop fordi det er her flygtigt. Hver sæson, sin skønhed. Det kommer og går som alt andet, der er vigtig, i ved, livet, kærligheden osv.

Jeg kommer næppe til at slippe for Natriumbenzoat i industrielle fødevarer, men jeg kan heldigvis slippe for det i mit eget køkken. Hvis du vil læse mere om E-numre bag, så er det lige her. Der står også spændende ting om i hvilke varer man finder det fine tilsætningsstof.

30 kommentarer:

  1. True that!! Jeg holder mig også langt væk fra Atamon og Melanin og lignende tilsætningsstoffer.

    Et eller andet sted kan jeg godt forstå at man benyttede de tilsætningsstoffer inden man fik køleskabe og frysere i de små hjem (det var jo de færreste der havde den slags i slutningen af 30'erne), og der er sikkert mange, der er fortsat med at bruge dem fuldstændigt ukritisk fordi "det var jo sådan mor lærte mig at lave syltetøj" osv.

    I dag er der sgu igen grund til at bruge den slags stoffer. Folk kan enten fryse deres frugter ned eller de kan lære at de skal lave SMÅ PORTIONER som kan klare sig uden at få Atamon i sig.

    I mit selvfede og hellige køkken laver jeg kun små portioner når det kommer til marmelade og syltetøj og hvis jeg laver saft, så bliver det lige pasteuriseret inden det kommer på flasker som er ordentlig rengjort. For mig at se er der ingen undskyldning for at gøre andet...

    SvarSlet
  2. Så sandt som det er sagt! Jeg forsøger også at undgår Atamon - men jeg kan desværre ikke undvære frisk og hjemmelavet hyldeblomstsaft om vinteren! Når man først har smagt den hjemmelavet er der bare ikke andet, der kan leve op til det! Men i stedet for at tæske alt muligt unaturligt i for at det kan holde sig, køber jeg halve liter plasticvandflasker og fryser saften ned i dem. Så kan man tage en flaske op når lysten melder sig! Hov. Du ved hvad jeg mener... :)

    Bedste hilsner Matilde AKA Matildenspitze

    SvarSlet
  3. Fuck... jeg drikker faktisk en sjat cola eller to i weekenden. Bliver jeg så dampbarn?! Nå, ej, spøg til side. Det er derfor jeg elsker din blog, Frøken Skjold - der er uanede mængder af fantastisk viden i dig!!! Fy for pokker, Atamon er kun godt til fodsvamp!

    SvarSlet
    Svar
    1. det er rigtigt, men det ved lægerne ikke, eller de vil ikke fortælle det. Man kan spørge - hvorfor?

      Slet
    2. DAMP and ADHD/ADD are NOT the same disorder. That is like comparing Asperger's and autism.
      Education is a blessing

      Slet
    3. @puffalump, YOU need to educate yourself!!! DAMP was just the former term to describe a sub level of ADHD, it is NO LONGER used as a term ;) But yes, it is the same!

      ADHD / ADD is also the same, except ADD is called the more quiet version of ADHD, but else it's the same!

      Asperger's and Autism is also the same, where Asperger's just have milder symptoms...

      So yes, education is a blessing, if you cared to try it!

      Slet
  4. Mads - Helt enig. Tror der er en stor portion vane inde over. Og hvis alt andet fejler, kan man jo bare gemmen ting i alkohol. Jeg kender en god blog :-)

    Matilde - Hørt. Når jeg er så heldig, at nogen laver hyldeblomst til mig, så ryger det også i fryseren. En fremragende ide :-)

    Hottie - Jeg har også problemer med noget hovedpine i weekenderne, som cola har det med at hjælpe på, så damp må true os begge... Heldigvis så tror vi jo ikke, at cola er godt for os, så der ved vi bedre. Gør mig glad, at du kan lide at komme her!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis din hovedpine går væk pga Cola, så er det fordi du er afhængig af Sukker og Coffein... Begge dele er ikke anderledes end at være afhængig af andre ting, det skaber symptomer når man ikke får sit fix...

      Slet
  5. Bliver altid klogere af at læse din blog.
    Men synes altså det er vildt du er nødt til at ryge i køleskabet - skader røg virkelig køkkenhygiejnen så meget?

    SvarSlet
  6. Rimelig grundig research!

    Men hvad bruger de i det marmelade og gejl, som man køber i butikkerne? Det samme?

    SvarSlet
  7. Ditte - Siger du til mig, at det ikke er sådan man bruger et køleskab???

    SMS - Tak & Sikkert, du skal kigge efter E 211. Men bid mærke i, at jeg slet ikke går ind i grænseværdier, doseringer o lign.
    Det bliver brugt i mange ting, som du kan læse om her http://www.e-numre.dk/E200-E297-konserveringsstoffer/e210-benzoesyre-e211-natriumbenzoat-atamon-r-e212-kaliumbenzoat-e213-calciumbenzoat.html
    Min anke er blot, at det den undefløjtende er for dumt at bruge det i eget køkken.

    SvarSlet
  8. TAK!! Det er da virkelig et indlæg, som man kan bruge til noget. Jeg vil straks smide Atamonflasken ud og erstatte den med vodka!!

    SvarSlet
  9. Hanne - Glæder mig at du kan bruge det :-) Vodka er også så meget sjovere!!

    SvarSlet
  10. Jeg har lige lavet Lemon Curd for første gang i mit liv. Og der står i opskriften at jeg skal bruge atamonskyllede glas, men da jeg ikke anede hvad det var har jeg ikke noget hjemme... Men takket være dig, har jeg nu med god samvittighed sat mit "atamon-frie" glas ud og køle på altanen. 1000 tak for denne oplysning ;)

    SvarSlet
  11. Der er ikke noget værre end selvfedme og lægfolk der ophøjer deres udsagn til sandheder.

    Nu hvor du lystigt henviser til Wiki, glemmer du at fortælle at "Natriumbenzoat fremstilles syntetisk, men findes naturligt i f.eks trane- og tyttebær."
    Men er det så slut med at behandle blærebetændelse og skørbug?

    Det er rigtigt at "Natriumbenzoat kan udløse allergier som astma og nældefeber, og det belaster leverens stofskifte", men to ting springer i øjnene:
    - "kan udløse" .. hvis du i forvejen er disponeret for fødevareallergi - og
    - "belaste leverens stofskifte" - ved hvilke mængder og gælder det også raske individer?

    Endvidere står der "...en mulig udløser af ADHD i sammenhæng med andre tilsætningsstoffer"
    Normalt skal der mere end én undersøgelse til at en antagelse godtages som endeligt bevis.
    Desuden står der "i sammenhæng med andre tilsætningstoffer" - hvor meget putter du i din marmelade? :-)

    Så ro i trussen, så længe du ikke bruger Atamon i mængder lig med sukkeret, tager du ikke mere skade ...

    SvarSlet
  12. Hej! Har just opdaget denne blog, & har IKKE læst alle kommentarer. -Så med fare for at gentage nogen, vil jeg her kommer med et absolut brugbart alternativ: I de gode gamle dage brugte man cognac til at skylle glas & flasker. Et FULDT UD lige så godt -& naturligt- alternativ. Jeg bruger det selv, & det bruges på Frilandsmuséet, når vi agerer "levende muséum" i køkkenet. Man kan bare købe den billigste! Hilsen Pi

    SvarSlet
  13. Pi du er en skat! :) Genial ide! Og sbagefter kan man jo bare haelde cognac'en i et glas og blande det med den foer omtalte cola og drikke det istedet for at haelde det i vasken ;)Den maa jeg fremlaegge for min mor! Og saa er det jo en fantastisk undskyldning for at tage sig en drink som beloenning efter man har syltet hahaha! Jamen det er jo sundere i laengden!

    SvarSlet
  14. jeg ved min farmor konserverede med peberod

    SvarSlet
    Svar
    1. Peberod i hyldeblomstsaften? Nix-bix!

      Slet
  15. Jeg stiller glassene i ovnen ved 100 grader, og hælder saften på de varme glas det virker fint.

    SvarSlet
  16. Jeg stiller glassene i ovnen ved 100 grader, og hælder saften på de varme glas det virker fint.

    SvarSlet
  17. Ja, som tidligere nævnt i tråden. At skylle sine glas i Atamon giver ikke de store skader. Hvis man hælder sit syltetøj og sin saft direkte i rengjort, skoldede glas, eller glas, der har været i ovnen og lukker straks med ligeledes skoldede låg, holder det fint uden konserveringsmidler. Jeg laver meget gele, og der skal lågene først på, når geleen er kold. Så jeg skyller uden blusel mine låg i en Atamonblanding.

    SvarSlet
  18. Ja, som tidligere nævnt i tråden. At skylle sine glas i Atamon giver ikke de store skader. Hvis man hælder sit syltetøj og sin saft direkte i rengjort, skoldede glas, eller glas, der har været i ovnen og lukker straks med ligeledes skoldede låg, holder det fint uden konserveringsmidler. Jeg laver meget gele, og der skal lågene først på, når geleen er kold. Så jeg skyller uden blusel mine låg i en Atamonblanding.

    SvarSlet
  19. jo, lidt atamon skader jo absolut ikke. sidder og skriver på en "grøn" syltebog. Når man "putter i fryseren" at "opvarmer glad i ovnen", "henkoger" bruges der jo en masse el (CO2), så vigtigst er det at begrænse brugen af Na-benzoat. Så fortsæt med at skylle glassene;0)Læser i en syltebog fra 1946, hvor de anbefaler ren benzosyre ( fast pulver) der opløses i varmt vand som bedste konserveringsmiddel....

    SvarSlet
  20. Den undersøgelse fra Lancet, der refereres til går ikke på atamon i syltetøj, men personer der drak meget COLA (konserveret med Benzoat)og spiste mange farvestoffer. Altså en kemi-cocktali! link til en populær artikel http://www.avisen.dk/farvestoffer-goer-boern-hyperaktive_64193.aspx
    - så stop nu hysteriet, og lær at bruge konserveringsstoffer med omtanke

    Hov, der kom lige lidt stavefejl

    SvarSlet
  21. Det virker uvirkeligt at benzosyresalte slår så mange mennesker skæve. Er der er tale om kemianalfabetisme som folkesygdom? Hvor kommer benzosyren fra iøvrigt!

    SvarSlet
  22. magen til sludder skal man lede længe efter - atamon er ganske godt og uskadeligt

    SvarSlet
  23. Hej har ikke lige læst alle jeres kommentarer men søger lidt hjælp til hvordan jeg gemmer tjørnebær så de kan bruges hele året. Ikke pga smagen men så man kan tage lidt hver dag for sundheden skyld. Er syltning eller frysning bedst? Man kunne selvfølgelig godt fryse 12 kg og ned og så tage ét kilo op hver måned og henkoge. Altså hvor man dækker bærrene med 1 del eddike og 5 dele vand. Når det har kogt 30 minutter kan man presse bærrene så man får alt kød og saft tilbage i gryden med vand og eddike uden stenene. Tror I at det er den sundeste måde at få lidt tjørnebær hver dag på eller kender I andre metoder? Eddike er vel ikke usundt?? Men jan bærrene mon holde sig et år i fryseren og vil de egne sig til syltning bagefter?? Mvh Jack.

    SvarSlet
  24. En del fejl i artiklen...

    De fleste folke-sygdomme er bare tilstande, som let kan omvendes! Forårsaget af simple kulhydrater, som f.eks.: Fedme, Diabetes, Gigt, Astma, PCOS, ADHD, og ja, trist nok også Cancer, da det bare er en svamp man nærer med kulhydrater. Så hvis man godt kan lide livet, skal man nok ikke være fan af sukker ;) Fedt derimod, for skyld for ting det intet har med at gøre, det er derfor rigtig smart at leve efter naturens regler, Paleo, er et rigtig godt eksempel, lige så vel om LCHF, Keto, så fjerner man inflammationen, ret simpelt.

    De andre problemer, er forårsaget af Gluten 64+ problemer, som f.eks.: Fibromyalgi, Kyllingevinger (De små bumse lignende knopper bag på armene, samt i ansigtet) mm.

    SvarSlet